Viccnek indult. Vasárnap megint állíthatjuk az órát!

oraallitas3 2 Vasárnap Óraátállítás!

 

 

Mindenki szabadulna tőle, a papírforma szerint már meg kellett volna szűnnie, de az óraátállítás egyelőre elpusztíthatatlannak tűnik. Vasárnap újra kezdődhet az össznépi tekergetés.

Március 27-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, azaz egy órával kevesebbet alhatunk. Később fog sötétedni, de a változás borítékolhatóan sokak alvásritmusát felborítja majd, ráadásul az óraátállítás egy szombati munkanap után jön, ami még jobban próbára tesz minket.

Viccnek indult
A nyári időszámítás bevezetését még 1784-ben vetette fel Benjamin Franklin, az amerikai függetlenségi nyilatkozat kezdeményezője. A tudós-politikus az „Egy gazdaságos tervezet” című esszéjében javasolta megoldásként arra a problémára, hogy évszakonként változik a sötét és világos órák száma. Valójában csak egy szatirikus írásról volt szó, amely korábbi ébredésre buzdította az embereket.

Az ötletből csak jóval később lett valóság, elsőként végül 1916. április 30-án vezették be a nyári időszámítást a Német Császárságban és az Osztrák–Magyar Monarchiában. A világháború következményeitől szenvedő birodalmak célja a kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt. A német és az osztrák–magyar példát aztán még abban az évben követték a nagy ellenfelek, Franciaország és Nagy-Britannia is, de 1919-re mindenhol leálltak a kísérlettel.

Az óraátállítást az újabb világháború hozta vissza, a náci Németország 1940-ben vezette be ismét, majd 1947-ben egy rövid időre ráadásul két órára módosították az előretekerést, az angol háborús példát másolva. Magyarországon 1954 és 1957 között alkalmazták a nyári időszámítást, majd 1980-ban vezették be újra, hogy így spóroljanak a villamosenergiával.

Ekkor Európa legnagyobb részében már elterjedt az óraátállítás, főleg az 1970-es évek energiaválsága miatt. És pár évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy mindenki besokalljon, és a szakértők is már inkább a káros hatásairól beszéljenek az előnyök helyett.

Az óraátállítástól azonban nem könnyű megszabadulni. Az Európai Parlament (EP) már 2019-ben megszavazta az eltörlését, és akkor még mindenki arra készült, hogy 2021 októberében végleg leáldozhat az óraátállításnak. Az EP-nek ehhez a tagállami kormányokat tömörítő Tanáccsal is meg kellett volna állapodnia, de jött a pandémia, ami minden napirendi pontot felülírt.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia