200 milliós hurok szorul Pető Tibor nyaka körül

hurok A Váci Önkormányzat megteszi a jogi lépéseket

 

 

Szorul a hurok?- avagy a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát…….

Úgy tűnik, az a fajta szabad rablás, amit egyes emberek, képviselői pozíciójukkal visszaélve elkövettek, még sem marad számonkérés nélkül. Legalábbis ezt sejteti a Magyarnarancsban megjelent tényfeltáró cikk, amely a Pető Tibor féle „focis” akciókat kezdte el firtatni. Igen, sajnos még csak elkezdte a volt alpolgármester visszaéléseinek feltárását, de már ez is bizakodásra ad okot. Reméljük, ha lassan is, de előbb-utóbb eljut a képviselő urak, hölgyek tudatáig, hogy mégsem lehet büntetlenül lenyúlni egy város pénzét, hogy a 2/3 nem azt jelenti, hogy szabad a gazda és hogy nem lehet gyerekeket, sportra hivatkozást csak ki-, és felhasználni ahhoz, hogy saját piszkos kis üzelmeik végig csinálásához díszletet gyártsanak. És reméljük, előbb-utóbb a város lakói is megértik, hogy a városvezetők felelősséggel és elszámolási kötelezettséggel tartoznak felénk és hogy a közpénz nem értük, nem az ő igényeik kiszolgálásáért, hanem a városban lakó emberekért van, amihez nem lehet tolvaj módon hozzányúlni.

Több mint 200 milliót kér számon a váci önkormányzat a volt fideszes alpolgármester focicsapatán- olvasható a magyarnarancs.hu cikkében.

Elszámolási vitába keveredett Vác önkormányzata a volt fideszes alpolgármester, Pető Tibor vezette sportegyesülettel. A klub több mint kétszáz millió forintot kapott sportberuházásokra, melyek eddig nem valósultak meg. Pető 2018-ban szerepelt abban a kultikus videóban, amelyen az „egyszerűen senkik vagytok, hejj, hejj” rigmust skandálják többen a választás estéjén az ellenzékre célozva. Neve ezenkívül egy korábbi okirathamisítási ügyben is felmerült.

„A Váci Futball Club Kft. és a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesületnek (az előző önkormányzati ciklusban) juttatott városi források felhasználását vizsgálja a Matkovich Ilona polgármester által felállított szakértői csoport” – közölte néhány hete a váci önkormányzat.

A város képviselő-testülete ugyanis még az előző, KDNP-s polgármester, Fördős Attila vezetése idején 180 millió forintot ítélt meg a Váci Futball Club Kft.-nek, a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesületnek (Vác VLSE) pedig további 73 milliót két TAO-s pályázat önrészéhez. A kft.-t száz százalékban tulajdonolja az egyesület, amelynek vezetője Pető Tibor, Fördős egykori alpolgármestere.

A pénzből a váci stadion felújítását végezték volna el, és egy, a város volt laktanyájának területére tervezett futballakadémiát akartak létrehozni, azonban a beruházások nem készültek el a megszabott határidőre, és az önrésszel sem számoltak el megfelelően.

„Az akadémia területe úgy néz ki, mintha a 73 millió forintos támogatás ellenére egy kapavágás sem történt volna,

a stadionhoz pedig még mindig hiányzik a harmadosztályú induláshoz szükséges fedett lelátó, eredményjelző, de hiányoznak a mosdók és a külső kerítés is” – olvasható az önkormányzat közleményében.

Az önkormányzati vizsgálat célja, hogy elősegítsék a beruházások befejezését, illetve azt is ellenőrzik, hogy a több mint kétszáz milliós, részben hitelből finanszírozott önkormányzati önerőt megfelelően, a jogszabállyal összhangban használták-e fel. „Amennyiben nem, akkor a további lehetőségeket is a vizsgálati csoportnak kell számba venni” – zárult a közlemény.

600 milliós TAO-keret, évi 53 milliós teher

Az önkormányzat megkeresésünkre azt közölte, hogy a Vác Városi Stadion felújítására/fejlesztésére még az angol tulajdonos által vezetett Vác FC nyújtott be pályázatot 2016 tavaszán - erre 600 millió forintos TAO-keretet engedélyezett az MLSZ, ennek az önrésze 30 százalék volt. „Ezt a 180 millió forintot – több más projekttel együtt – fejlesztési célú hitelből finanszírozta a város” – közölték, illetve mellékeltek egy, egyébként a város honlapján nyilvánosan elérhető dokumentumot, amelyen a fejlesztési célú hitel tételei olvashatók, köztük a műfüves pálya, valamint a stadion felújítására vonatkozó, összesen 207 millió forintos önrész is.

A hitelvisszafizetés jelenleg évente körülbelül 53 millió forinttal terheli a város büdzséjét, a „stadionra arányosítva ez közel 30 milliót jelent”. A város az önerőből biztosította a Vác VLSE által a volt deákvári laktanya területén megépítendő két nagyméretű pálya TAO-s önrészét is, ami a 243 milliós teljes összegnek a 30 százaléka, vagyis a –korábban már említett – 73 millió forint volt.

A váci önkormányzat 2016 nyarán – az azóta létrejött kézilabda akadémiával egyidőben – ingyen biztosította a leendő futballakadémiának a 28 hektáros területet a két pályához, az elkészülés határideje akkor 2017. december 31. volt, amit 2019 nyarán azon év végére módosítottak.

Az önkormányzat szerint egy előrehaladási dokumentum alapján a területen „tereprendezés” történt, azonban 2019 nyarán a Vác FC angol kézből az alpolgármester Pető Tibor által elnökölt Vác VLSE tulajdonába került, ezért innentől kezdve mind a stadionberuházás, mind a futballakadémia projekt az egyesület hatásköre lett.

„Az önkormányzat korábban és jelenleg is arra törekszik, hogy a projekt megvalósuljon és a sportolni vágyó gyerekek megfelelő lehetőséget kapjanak” – írta az önkormányzat. Közlésük szerint az egyeztetések folyamatosak, még nem fejeződtek be, és a város vezetését közpénz hasznosulása és a minél szélesebb sportolási lehetőség megteremtése vezérli. Éppen ezért az önkormányzat szerint egy „ad hoc bizottság” került felállításra, amelynek feladata a jelen állapotfelmérésén túl a megvalósításhoz vezető lehetőségek vizsgálata.

„Amennyiben a támogatások – mint közpénzek felhasználása – bizonyítottan nem megfelelő, vagy nem igazolható, az Önkormányzat megteszi a törvény által előírt szükséges jogi lépéseket"

Forrás és a teljes cikk: magyarnarancs.hu

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia