Csontvázak a szekrényben

csontvazak1 Nem meglepő, de mégis megdöbbentő!

 

Még csak most kezdték, de máris?

Avagy gondolatok az ÁSZ, váci önkormányzattal kapcsolatos, súlyosan leminősítő megállapítása kapcsán a városi korrupció állapotáról...

Mit is mondhatnánk erre? Főleg úgy, hogy ez a megállapítás saját bevallásuk alapján készült, még csak nem is egy átfogó vizsgálat eredménye. Mi lesz, ha egyszer vizsgálni is fogják a jelenlegi vezetés pénzügyi tranzakcióit, eljárását? Akkor milyen eredmény lesz majd várható? Mire számíthatunk, mire kell felkészülni? És mennyibe, mibe fog ismét a városnak kerülni ez az új vezetés?

Bár ezen az ÁSZ jelentésen sokan nem csodálkoznak, hiszen a polgármester asszony megválasztása óta szajkózza, hogy „csontvázak” vannak a szekrényben. Az erről szóló nyilatkozatait pedig azért tudhatjuk hitelesnek elfogadni, mert Ő és több frakció társa is, a megelőző 5 évben képviselőként a városi GB bizottság tagjai voltak, vagyis volt, kellett legyen belelátásuk a város korábbi pénzügyeibe.

Ezen előzmények után most bárki jogosan teheti fel a kérdést: ha egyébként általuk tudott volt, tudtak a csontvázakról, akkor erről egyrészt miért nem szóltak már az előző ciklusban is, ellenzéki képviselőként miért nem kiabáltak, hogy szétlopják a város pénzét, másrészt miért nem került elő ezek közül a „csontvázak” közül az elmúlt másfél évben, a mai napig egy sem? Esetleg a régi kapcsolatoknak köszönhetően sikerült ezeket is eladni valahová Romániába és ezért ezek mára eltűntek? De komolyra fordítva a szót, vajon ezekért, a Matkovich által jelzett „csontvázakért” csak az előző, FIDESZ-KDNP képviselőit, város vezetőit terheli a felelősség, vagy az erről tudó, de ezt valamiért elhallgató, állítólagos ellenzéki képviselőket is?

Ismét jogosan adódik a következő kérdés: ha tudnak ilyenekről, akkor vajon mégis, miért nem akarnak előkerülni ezek a „csontvázak”, miért tudnak továbbra is szépen meglapulni abban a bizonyos szekrényben? Vajon mi az oka, hogy ezek továbbra is ott lapulnak, annak ellenére, hogy Csereklye Károly képviselő úr több beadványában is jó néhány ilyen „csontvázra” rámutatott, rákérdezett? Az illetékesek miért nem fogadták örömmel Csereklye úr ezen a segítőkész hozzáállását, tényeket elmondó, azokra rámutató beadványait?

Pedig ezekben nem volt hiány, hiszen vagy egy tucat ilyen, a jelenlegi és korábbi csontvázak tetten érését segítő beadványa, testületi ülésen elmondott javaslata is volt, de ezek nyomán érdemi intézkedés nem történt, több beadványára pedig még semmitmondó választ sem kapott (egyébként törvényellenesen), de az ezek feltárását célzó közadat kéréseinek sem tesznek eleget, azaz mintha kifejezetten rejtegetnék, titkolnák ezeket az ügyeket.

csontvazak2

Vajon mi az oka annak, hogy miközben a város vezetői, Matkovich Ilonával az élen, rendszeresen azzal igyekeznek igazolni a tényleges feladatok megoldásánál megjelenő tehetetlenségüket, hogy a Fidesz kormány elvonásai miatt nincs pénze a városnak, mégis, ezeket a százmilliós tételű, előző Fideszes vezetéshez köthető ügyeket továbbra is rejtve tartják, holott mint állítólagos ellenzékiektől, azt várná az ember, hogy boldogan lecsapnak minden ilyen ügyre. De nem ez történik, sőt újból kinevezték, megerősítették a korábbi lehetséges gazdasági visszaélésekről szóló hírekben érintett Zábó Edinát, a nekik adott jelzések, információk ellenére.

Szintén kérdés, hogy a Matkovich-hoz eljuttatott információk alapján miért nem történt, történik érdemi, a városi vagyon megvédését, visszaszerzését célzó intézkedés részükről, hiszen úgy a 2/3-os többségük, mint a sok hónapja tartó szükség állapot erre széles körű mozgásteret biztosítana a polgármester asszonynak? De hallgatnak. A választáskori hatalmas ígéret halmazból valahogy ez a rész is szép csendben a feledés homályába merült a részükről. Mi lehet ennek az oka? Miért van, hogy a választások után már nem üzenet a korrupciós bűnözés üldözése? Egyszerű gyávaság, vagy esetleg egy érintettséget tartalmazó előélet, vagy mi az, ami ennyire lebénítja a városvezetőt? Esetleg a munkatársainak lehet ebben ráhatása, akikkel az érzékeny koalíció miatt nem szabad konfrontálódni?

Ezen sem lehetne csodálkozni, hiszen csak körül kell tekinteni a palettán. Kis Zsoltot, az egyik oszlopos alpolgármesterét a pártpénzekkel kapcsolatos kérdések miatt (ezzel kapcsolatosan egy azóta megindult büntető eljárás van folyamatban) a saját helyi pártszervezete sem kívánta már jelölni, még listára szavazatot hozó „mezei” képviselőként sem, pedig évek óta biztos „befutó”. De lám, láss csodát, Matkovichnál alpolgármester is lehetet belőle. Hogy is szól a mondás? „Madarat tolláról, embert barátjáról...”

Ugyanez a kérdés Ferjancsics úrral kapcsolatban is. Vajon mi lehet (az illetékes „úrnak” nem kell izgulnia, büntetőjogilag elévült, politikailag persze más kérdés...) azon a velencei-tavi nyaralóban készült hangfelvételen, amelyet akkor eljuttattak dr. Bóth János országgyűlési irodájába és amelyről értesülve dr. Bóth János azonnal közölte Ferjancsics úrral, hogy az ő vezetése alatt, ha véletlenül még egyszer be is kerülne a váci testületbe, de ott soha többet, semmilyen funkciót, alpolgármesterséget nem kaphat? (nem is kapott, amint erre 2006-ból emlékszünk). Vajon miről szólhattak azok a titkos megbeszélések, hogy annak hatására akkor dr. Bóth János azonnal így döntött.

És most mire számíthatunk, ha ilyen emberek viszik a város pénzügyeit? Mi az oka, hogy ezen állítólagos „ellenzéki város vezetés” alatt idáig semmilyen korábbi gazdasági visszaélés nem lepleződött le? Vajon ezek után ezen csodálkozni kell, vagy ez a „kéz kezet mos” alapon egy szükségszerűsége a mai politikai életnek, ahol sok a nagy és szép szó, a költői virágfestés, de hiányoznak a mérhető, fogható, érdemi változást hozó tettek, cselekedetek? Talán a közvélemény előtt titkolt, korábbi összefonódás miatt szükségszerű, hogy amíg a választási ígéretekben mindenről szó volt, mindent lehetett ígérni, az most már nem aktuális, mert néhány jelenleg pozícióba került ember számára is kellemetlen lenne a múlt feltárása, ezért van a leleplezésekre vonatkozó ígéretek nagy elfelejtése?

A jövőben biztos, hogy több kérdésre is választ fogunk kapni.

főszerk

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia