Vác Város jövője a tét!

neveriistván dr. Néveri István, független polgármester jelölttel beszélgettünk.

 

 

 

Vác Városért Választási Egyesület és a „Váci Szívvel” Választási Mozgalom támogatásával.

- Szép ez a gondolat, de honnan jött, hogy legyen egy egyházi tanácsadó, segítő testülete?

- Nézze, én városépítésben gondolkodom. Ehhez pedig egy ilyen kollégium nagy segítség lehet és nem is új dolog. Városunk múltja, történelme át van itatva hitbéli, vallási hagyományokkal, ami az itt élők életvitelét sokban befolyásolta és befolyásolja ma is. A háború előtti virilistán is helyt kaptak egyházi vezetők. Másodszor pedig nem gondolom, hogy az élet minden területéhez értő, mindent tudó „szuper zseni” lennék, ezért szeretném megtalálni azokat a leendő munkatársakat, akik szakmai alapon ki tudják majd pótolni a hiányoságaimat és segíteni fognak abban, hogy a legjobb, a város életét segítő döntések születhessenek meg.

- Egy újabb, közpénzből fizetett csapat?

- Téved, a meghívottak semmilyen ellenszolgáltatásban sem részesülnek. Sem most, sem a jövőben. A „bérük” az a megtiszteltetés, hogy munkatársak lehetnek, hogy a városért dolgozhatnak.

- Kik a meghívottak, mi alapján választott, kért fel valakit?

- Én Beer Miklós urat szeretném ennek vezetésére felkérni, hiszen nem csak óriási a tapasztalata, hanem ha ezt szív ügyévé teszi, akkor nyugdíjasként talán már ideje is lenne erre. Ugyan akkor szeretném, hogy minden elismert felekezet képviselje magát. Katolikus, Izraelita, Református, Protestáns, Baptista, Hitesek. Vannak bennem nevek, pl. Csuka Tamás úr, vagy Meláth Attila úr, aki a baptista egyházban végez szép munkát. Úgy gondolom, az visz előbbre, ha mindenki a maga értékét leteheti az asztalra. Aztán vitassák meg, mi, melyik a jó irány, megoldás. Ha a vélemények ütközése nem diszkriminációból, vagy előítéletből fakad, az építő lehet. Persze egy ilyen kollégium életre hívásához előbb természetesen a velük való egyeztetésre lesz majd szükség.

- Mi lesz a feladatuk?

- A politikusok közügyekkel kellene, hogy foglalkozzanak, meg szemét szállítás, miért nincsenek utak, stb. A tanárok az oktatásért felelnek, az orvosoktól pedig az egészségügyben várjuk a segítséget. A lelkészektől meg, hiszen van egy több ezer éves, minden féle idők próbáját kiállt könyvük, a Biblia, elsősorban az emberi kapcsolatok, a folytonosan változó korunk kihívásainak, a város, mint emberi közösség működésének kérdéseiben várok segítséget, észrevételt. Itt van a drog függőségek, az alkoholizmus, a rendezetlen családi háttérben élő gyerekek segítésének kérdése, csak hogy néhányat mondjak.

- Ez elég új megközelítés.

- Ha valaki nem ilyen és hasonló emberi problémák megoldásáért akar polgármester lenni, az ne induljon. A város pénzét felélő, az embereket csak becsapó, kihasználó képviselőkből, polgármesterből volt már elég. Én nem ezek táborát szeretném gyarapítani.

- Akkor ezért van, hogy nem is „kapaszkodott” az országos pártok támogatásáért?

- Igen, egy ilyen kis város, mint Vác, ne legyen se játékszere, se érdekérvényesítő alkuk tárgya egyetlen pártnak sem. És nem kellenek a „logót áruló”, magukat politikusnak mondó haszonlesők sem. Nem volt célom az üres „karácsonyfadíszek” gyűjtése. Én hiteles és a város előrehaladásáért dolgozni akaró helyi emberek támogatását kérem. Ha a személyem nem érdemelne bizalmat, akkor ezt nem akarom pótolni plakátokra nyomot cifra színű festékekkel, vagy mint egy lufit, felfújatni országos kivonultatásokkal. Én tartalmat szeretnék képviselni, nem színdarabot előadni. Számomra ez a választás az elkövetkező 5 év munkájáról és nem egy pillanatnyi, én legyek a középpontban-ról szól. És nem is a megélhetésemről. Ügyvédként meg van az anyagi egzisztenciám. Ennek az ügyvédi prakszisnak a felfüggesztése pénzben sokkal nagyobb veszteség, mint a polgármesteri fizetés. Én, ha megválasztanak, tiszteséggel akarom majd a munkámat végezni, még ha ez lemondással, áldozattal jár is. Én 5 év után is szeretnék az emberek szemébe nézni és azt szeretném, hogy a hátam mögött is jót mondjanak arról, amit megcsináltam.

- Más területen is vannak ilyen „rendbontó” elképzelései?

- Igen. Sok mindenben szeretnék változást elérni. Például a bizottsági helyeket szakmai alapon meghívottakkal szeretném megtölteni, hogy azok valóságos munka műhelyei legyenek, ne csak egy árnyék, a demokrácia látszatát fenn tartó szervezet, vagy pénz kifizető helyek. Az előbbi mintára szeretnék sikeres vállalkozókkal, a város meghatározó cégeinek vezetőivel egy gazdasági kollégiumot is létre hozni. Ennek célja természetesen nem a pénzük „eltarhálása” lenne, hanem abból az ötlet gazdagságból, mentalitásból, kapcsolati tőkéből szeretnék majd meríteni, ami őket sikeressé tette az üzletii életben. A város anyagi életének vezetése sokban hasonlít egy gazdasági vállalkozás felépítéséhez. Akkor sikeres, ha nem csak több, nagyobb a létre hozott érték, mint amennyi a működéséhez kell, hanem bőven marad a jövő építésére, fejlesztésére is.

- Akkor lesz gazdasági fellendülés is?

- Igen ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen elkölteni csak azt lehet, amit előbb megkeresek. Fontosak a pályázati lehetőségek, amik eddigi kihasználásában sajnos országos szinten is utolsó helyen kullog a jelenlegi város vezetés, de gondolni kell arra is, hogy mi lesz ha ezek a források valamiért megszűnnek. Addigra anyagi területen önellátóvá kell tennünk a várost. Érték teremtő beruházásokra, új lehetőségek feltárására van szükségünk. Ebben várok majd segítséget ettől a kollégiumtól.

- Mi van még a tarsolyban?

- Szeretnék komoly változást a lakossági tájékoztatás területén is. Hosszútávon senkinek, még az éppen hatalomban ülőknek sem jó a média jelenlegi egy irányú eltolódása. Ez ugyan segíti a hatalom megtartását, de lefolytja a fejlődést és az előre lépést. Az én számomra a hatalom nem cél, hanem egy olyan felelősség, amire szükség van a városért való cselekvéshez. Ezért én sokkal több teret kívánok adni a helyi hírközlésben az akár engem, vagy munkámat érő kritikai észrevételeknek is. Az önkormányzati kiadványokban pedig, hiszen az közpénzből működik, mindenkinek arányosan kell helyet kapnia. Ugyan így a helyi kábel TV.-ben is. A megjelenések időtartamában létre kell hozni egy egyensúlyt. Én nem média fölénnyel szeretném az esetleges pozíciómat biztosítani, hanem valóságos munkával, elért eredménnyel, teljesítménnyel. Ez a hozzáállásom. Épp ezért nem félek a kritikus megjegyzésektől, mint ahogy attól sem, hogy más is elmondhassa a véleményét, észrevételét. Ha ez normális hangon történik, akkor ez segíteni fogja a munkámat, hiszen azok olyan hiányoságokra hívhatják fel a figyelmet, amit ténylegesen orvosolni, vagy megoldani kell. Egy feltételem van, ez kulturált, valós észrevételeket tartalmazó legyen és nem mehet le a személyes sértegetés szintjére.

- Hát, ezek után már csak a győzelmét kívánhatom, hogy mind ezt meg is tudja valósítani.

- Igen, én is ezt szeretném.

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia