Folytatódik Vácott a Szemét ügy!

szemetugy21 Egyre csak gyarapodik a szemét Vác külterületén.

 

"....Úgy tűnik, ha idővel is, de kiderülnek a dolgok...avagy folytatódik a váci szemét ügy és minden(ki) a helyére kerül?"

Miközben az elmúlt 9 plusz 2 évben nem sok áldást, gyarapodást élhettek át a város lakói, a képviselőink annál is inkább bővelkedtek a lehetőségekben. Miközben nem jutott erő, energia, figyelem a város építésére, az utak javítására, és az út hálózat fejlesztésére, növelésére, annál is inkább 100 milliós nagyságrendben lettek kihasználva egyéni boldogulásra azok e lehetőségek, amelyeket a testületi tagság, vagy egy-egy vezetői beosztás jelenthet. Legalábbis erre utal a Magyarnarancsban megjelent, városunk korrupciós ügyeivel foglalkozó újabb írás.

2016-ban a Felderítő is forgatott Vácott, a videót a következő linkre kattintva tekinthetik meg: https://youtu.be/WdJvJJg0JSY

Egyre csak gyarapodik a szemét Vác külterületén.

Egy éve dolgoztuk fel a váci szemétügy történetét, - írja a magyarnarancs.hu -aminek középpontjában több ezer köbméter illegálisan lerakott hulladék, köztük építési törmelék áll. Azóta újabb eljárás indult, ugyanis a szemét mérete nem csökkent a város külterületén, hanem gyarapodott.


Lapunk tavaly július végén cikkezett a váci szemétügyről. A történet egészen a 2014-es önkormányzati választási kampányig nyúlik vissza. Ugyanis ekkor derült fény arra, hogy a város szélén található Korona Lovas Sportegyesület közvetlen közelében képződött egy jókora (egyes számítások alapján 6000 köbméteres) illegális hulladéklerakat, aminek sokak vélelme szerint köze lehet a 2013 és 2015 között 85 százalékban uniós forrásból finanszírozott, összesen 14,8 milliárd forint értékben megvalósuló vasútállomás felújításához. Egy éve ezt az elképzelést több forrásunk megerősítette, ugyanis a helyszínen könnyen felismerhető elemek (padozat, tetőzet) darabjai voltak megtalálhatók.

Egy névtelenséget kérő szakértő megkeresésünkre azt mondta még tavalyi cikkünk írásakor, hogy a hulladék deponálásáért és ártalmatlanításáért nagy árat kérnek el az erre szakosodott vállalkozások: ha mondjuk 300 millió forintba kerül a törmelék kezelése egy beruházás során, akkor 250 milliót meg lehet fogni a rendeltetésszerű elhelyezéssel. Értelemszerűen, ha valaki ehelyett a hulladékot kiönti az út szélére, és zsebre vágja a kezelésére fordítandó pénzt, akkor ezzel nagyot szakíthat.

A háttérbeszélgetések során és a birtokunkba jutott dokumentumokban előkerült Pető Tibor, korábbi fideszes alpolgármester neve (akinek a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület elnökeként nyújtott tevékenységet éppen ezekben a hetekben kezdte el vizsgálni az önkormányzat, több mint 200 millió forintnyi támogatást számonkérve rajta), valamint egyik „barátjáé”, egy helyi vállalkozóé is. Kíváncsiak voltunk rá, hogy az említett vállalkozónak volt-e köze a vasútfelújításhoz, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, hogy kikérjük az alvállalkozók listáját: ebből kiderült, a helyi vállalkozó kertépítési feladatokat látott el, valamint „útépítés előkészítői munkái” címen is kapott megbízást, ami vélhetően valamilyen bontási tevékenységet jelenthet. Megkerestük Pető Tibort is, aki azt válaszolta, hogy „annyi közöm van hozzá, mint a mostani alpolgármesternek”, ugyanis a posztjából fakadóan neki kellett foglalkoznia a szemét ügyével, de nincs köze a hulladék lerakásához.

Annak is próbáltunk utánajárni, hogy mennyibe kerülhet a hulladék felszámolása: egyik önkormányzati forrásunk szerint ennek díja 50 és 160 millió forint közé volt akkor tehető. Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. akkori ügyvezető igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy a hulladék elszállításának a költsége 100-150 millió forint összegre rúg.

Az ügyben több nyomozás is indult. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala is vizsgálódott, ami 2019. márciusi határidővel kötelezte a városfejlesztő kft.-t, hogy a területen található hulladékot további kezelés (hasznosítás, ártalmatlanítás) céljából érvényes hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szervezetnek adja át. A váci cég határidő-hosszabbítást kért, amit meg is kapott, majd e kérelmet megismételte tekintettel a hulladék mennyiségére és az elvégezendő feladat nagyságára.

Átminősítették az ügyet

Kíváncsiak voltunk rá, hogy mi történt az ügyben. Legutóbbi információink szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) nyomozást folytat, ezért megkerestük a rendőrséget, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eljárást a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettről átminősítették környezetkárosítás bűntettére, ugyanis egy környezetvédelmi szakértő megállapította, hogy a helyszínen talált hulladék „alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, föld, víz, levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére”.

„A szakvélemény birtokában a nyomozó hatóság tovább folytatja a hulladék származási helyének felderítését, továbbá az elhelyezésért felelőssé tehető személy kilétének megállapítására vonatkozó eljárási cselekmények elvégzését”

Forrás, teljes cikk: magyarnarancs.hu

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia