Iskolákba látogat a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar

sulesz Reménytelen  az általános iskolai korosztályt hangversenyre elcsábítani

 

“A kétféle ifjúsági hangverseny gondolata onnan származik, hogy a mai ingergazdag világban

nagyon nehéz, sőt szinte reménytelennek tűnik az általános iskolai korosztályt ifjúsági hangversenyre elcsábítani. Egy megoldás maradt, ha a zenekar megy el az általános iskolákba, hogy a kultúra ezen ágát minél korábban és minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel” – írta sajtóközleményében Sándor Bence, a zenekar karnagya.

Az interaktív osztálytermi koncertek segítségével testközelből megismerhetik és akár kis is próbálhatják a gyerekek a szimfonikus zenekar egyes hangszereit. Mindezt családias légkörben, az iskola hagyományos menetrendjét nem megzavarva, s egy rendhagyó tanóra keretén belül találkozhatnak a zenekar fúvóskvintettjével (fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt) is.

 

Az öt váci ifjúsági hangversenynél a teljes zenekar ellátogat az általános iskola falai közé, és az iskola aulájában, tornatermében, galériáján ad egy komolyzenei hangversenyt.

A két hangversenytípus célja azonos: minél több fiatalhoz eljuttatni a komolyzenét, hogy a későbbiek folyamán zeneértők és zeneszeretők legyenek. Kodály Zoltán szavait idézve: “Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza”.

Az interaktív osztálytermi hangverseny a Verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskolába, a Váci Karolina Katolikus Általános Iskolába, a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskolába látogat el, míg nagyzenekar öt váci iskolába: a Váci Radnóti Miklós Általános Iskolába, a Váci Földváry Károly Általános Iskolába, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába, a Váci Petőfi Sándor Általános Iskolába, és a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben lép fel.

“Az összesen 24 hangversenyből álló sorozat alkalmával az interaktív osztálytermi koncertekkel körülbelül 800-1000 gyermeket látogatunk meg, míg az ifjúsági hangversenyekkel több mint 3000 gyermekhez visszük testközelbe a komolyzenét. A zenekar célja ennek a hagyománynak a megteremtése úgy, hogy minden váci és Vác vonzáskörzetében élő gyermek egy évben legalább egyszer részesüljön mindkét hangersenytípusból” – zárta nyilatkozatát Sándor Bence.

Forrás: dunakanyarregio.hu

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

 

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia