HÚSVÉT UTÁNI HITTEL JÁRULUNK JÉZUS ELÉ

viragvasarnap VIRÁGVASÁRNAP A VÁCI SZÉKESEGYHÁZBAN

 

 

„Áldjuk Dávid Szent Fiát. Énekeljünk Hozsannát, Hozsanna Jézusnak. Hozsanna.”

A virágvasárnapi szertartás a váci Piarista templom előtti Szentháromság téren kezdődött, ahol Dr. Beer Miklós megyéspüspök megszentelte a hívek által hozott barkákat, majd a Nagyhétről - Jézus szenvedéséről és kereszthaláláról – elmélkedve, feltette azt a kérdést, hogy Húsvét előtti, vagy Húsvét utáni hittel gondolunk Jézus jeruzsálemi bevonulására és kínszenvedéseire.

Ezzel a kérdéssel indultak el a hívek a székesegyházba, ahol a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, Jézus jeruzsálemi bevonulását idézve pálmaágakat lengetve, énekszóval köszöntötték a Főpásztort és kíséretét: „Jönnek a gyerekek, pálmaágat lengetnek. Áldjuk Dávid Szent Fiát. Énekeljünk Hozsannát…”.

A liturgia során az üdvözlő bevonulási dallamokat a Passió hangjai követték, amelyek az Úr szenvedéseit idézték, jelezve, hogy Jézus dicsőséges jeruzsálemi bevonulása a kezdete annak az eseménysornak, amely szenvedésével és halálával folytatódik. Minden évben újra és újra meghallgatjuk a Passiót, mégis minden alkalommal megrendítően hatnak a „Feszítessék meg” kiáltások. Eszünkbe jut az a gondolat, hogy azok az emberek, akik most, vasárnap még királynak kijáró tisztelettel köszöntik Jézust, pár nap múlva a halálát kívánják.

A Passió elhangzása után a Főpásztor bevezető kérdésére visszatérve hangsúlyozta, hogy a keresztény hittünk lényege a Húsvét utáni hit. Az, hogy hisszük és valljuk: Krisztus kereszthalála és feltámadása adta a megváltásunkat. Majd a gyermekek pálmaággal való üdvözlése kapcsán idézte fel, hogy Jézus örült és visszaintegetett az Őt üdvözlő gyermekeknek, mert ők előítélet nélkül, a felnőttek önzésének béklyója nélkül köszöntötték. „A gyermekektől kell megtanulnunk azt a titkot, amelyet Jézus mindnyájunknak szeretne átadni, hogy mi is meg tudjunk szabadulni az előítéletek béklyójából, a felnőtt okosságunk rabságából, az önzésünk zsákutcájából” - hangsúlyozta a megyéspüspök.

Jézus a teremtő Istennek azzal a szándékával jött közénk, hogy arra az életre vezessen minket, amely az egymás iránti szeretetből fakadó élet, hogy felkaroljuk az elesetteket, segítsük a rászorulókat, éhezőket, otthontalanokat, azokat, akik bármiféle szenvedésben részesülnek. „Az elesettek felkarolása révén érthetjük meg az életünk igazi értelmét, ami a szeretetnek, az önzetlenségnek, a krisztusi lelkületnek a lényege, amely túlmutat az emberi korlátokon és az örök élet távlatából ad értelmet életünknek. Ezzel a lelkülettel készüljünk a Nagyhét eseményeire, kérjük együtt a Fájdalmas Szűzanyával és a tanítványokkal a Szentlélek megvilágosító kegyelmét, hogy húsvét utáni hittel és a feltámadás reménységével tudjunk Jézus követésére indulni” - buzdította a híveket homíliája végén a főpásztor.

Az ünnepi szentmisén zenei szolgálatot teljesített a Váci Székesegyház Szent Cecília kórusa Varga László karnagy vezetésével, a Székesegyházi Kórusiskola Verbay Zsuzsanna karnagy vezényletével. Orgonán kísért Tóth Rita és Verbay Zsolt, közreműködött Cs. Nagy Tamás (hegedű), Dudinszky Luca (fuvola).

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella

Váci Egyházmegye

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia