Ma kellett átállítani az órákat!

oraatallitas Magyarországon évente kétszer van óraátállítás

 

 

 

Magyarországon évente kétszer van óraátállítás, tavasszal és ősszel: március, illetve október hónapok utolsó vasárnapján, hiszen így mindig van egy szabadnapunk arra, hogy némileg megszokjuk az új napi ritmust, amit az óraátállítás okoz. 2018-ban a tavaszi óraátállítás március 25-én, vasárnap azaz ma volt, amikor is hajnali 2 óráról 3-ra kellett átállítani az órákat.

Bevezetésével az eredeti cél az volt, hogy meghosszabbítsák a természetes fény mellett eltöltött, hasznos órák számát. Mivel hosszabb ideig van világos, több időt vagyunk a szabadban és kevesebb áramot fogyasztunk; aztán a jobb látási viszonyok mellett kevesebb balesetet okozunk; és a bűncselekmények száma is kevesebb a hosszabb nappalokon.
Ugyanakkor sokan megkérdőjelezik az óraátállítás létjogosultságát. Két éve decemberben egészen a parlamentig jutott az óraátállítás ügye, miután az országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangúan támogatta a téli időszámítás kiiktatását. Mivel azonban az óraátállítást egy uniós irányelv is előírja, olyan könnyen nem szabadulhatunk meg tőle. 

Az Európai Bizottság 2018. január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.


Mire kell az óraátállításkor figyelni
A modern informatikai eszközök, a tabletek, a számítógépek, okos telefonok és tévékészülékek átállításával nem kell foglalkoznunk, mert azok átállnak maguktól. A régebbi típusú karórákat, a villanysütő és a mikrohullámú sütő kijelzőjét viszont nekünk kell beállítanunk az óraátállítás során. Figyelnünk kell továbbá a vonat- és a buszmenetrendeket is, hiszen az óraátállítás ezeket is érinti.
Ne felejtsék: 2018-ban a tavaszi óraátállítás március 25-én, vasárnap,azaz ma volt, amikor is hajnali 2 óráról 3-ra kellett átállítani az órákat!

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia