Jégről mentés Vácon

katved180302 Gyakorlatoztak a hivatásos tűzoltók

 

2018. február 28-án jégről mentési gyakorlatot tartottak a váci hivatásos tűzoltók Vácon, a Ligeti tónál.

A tartós hideg kedvezett a gyakorlat megtartására, hiszen a beavatkozó állomány életszerű körülmények között, a valóságnak megfelelően hajthatták végre a feladatokat. A mentés során a rendelkezésre álló tűzoltó szakfelszereléseket alkalmazva a készenléti állomány különböző személymentési formákat alkalmaztak, melynek során megtapasztalhatták az ilyen jellegű feladatok végrehajtási nehézségeit, valamint elsajátíthatták a leghatékonyabb mentési módszereket.

A gyakorlatnak éppen aktualitása van: – nem csak a téli évszak miatt – hiszen a hétvégén ismét felmelegedés várható az időjárás terén. Köztudott, a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakarók tulajdonságait, ezáltal azok veszélyessé, kiismerhetetlenné válhatnak. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:
- éjszaka, korlátozott látási viszonyok között,
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
- kikötők és veszteglőhelyek területén,
- folyókon.

Folyóvizeken jellemző a befagyás folyamatában, hogy a már beállt jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, rakódnak, ezek nem biztonságosak, a rajtuk való közlekedés életveszélyes és tilos!

A folyó vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadás következtében a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, beroppanása várható. Több napos melegebb idő hatására a felület mosódik, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás, tartózkodás veszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Fotó: PMKI Vác HTP

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia