Kék Hold, Vér Hold, Holdfogyatkozás Január 31-én

szuperhold 0022018. január 31-én igazán kivételes jelenséget figyelhetünk majd meg az éjszakai égbolton, hiszen rövid időn belül fog bekövetkezni a szuperhold, a kék hold valamint a holdfogyatkozás.

 

Január 31-én éjszaka három, egymástól független jelenséget figyelhetünk majd meg rövid időn belül – számol be a Phys.org. Szinte egyszerre lesz látható a „kék” hold, a „vérhold”, illetve a szuperhold.
Ezek az események nagyon ritkán fordulnak elő egy napon, utoljára 150 éve figyelték meg együtt a három jelenséget.
A szuperhold azt jelenti, amikor a telihold az égitest pályáján a lehető legközelebb fekszik a Földhöz. Ilyenkor az objektum, látszólagos mérete és fényereje is nagyobb a megszokottnál.

szuperhold 002
Január 31-én ráadásul egy hónapon belül másodjára lesz telihold – legutóbb január 1-én volt megfigyelhető. Az efféle eseményt az angol nyelvterületeken „kék” holdnak nevezik, noha a kifejezésnek nincs köze az égitest színéhez.
A szakértők szerint a megnevezés egy ősi szóból, a „belewe”-ből eredeztethető, melynek jelentése „áruló” – az efféle telihold ugyanis átveri az embereket azzal, hogy a megszokotthoz képest korábban tűnik fel. Kék holdat nagyjából 2,5 évente lehet megfigyelni.
Sőt, január 31-én teljes holdfogyatkozást is lesz, igaz, a folyamat már azelőtt megindul majd, hogy hazánk felett felkelne az égitest. Holdfogyatkozáskor az objektum látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt. Az eseményt emiatt angolul sokszor „blood moon”-nak, azaz „vérholdnak” nevezik.

Kép:https://24.hu/elet-stilus/2016/11/12/az-evszazad-legszebb-szuperholdjat-lathatjuk-hetfon/

Partnereink

print

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

Magánnyomozó

magannyomozouj

+3670 7708126

 

diamond

 

dsk

 

kiseretuj

 

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

pedikurnevjegy

 

mr mester

 

bayer k

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

The Red Rouge

theredrouge

 

vip logo

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia