Letűnt korok a Duna mentén

Meghívó előlap2016. július 21-én, csütörtökön 17 órakor

 

 

A váci Tragor Ignác Múzeum új, időszaki régészeti kiállítást nyit meg 2016. július 21-én, csütörtökön 17 órakor a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.). A kiállítás címe: Letűnt korok a Duna mentén.

Tervezett kiállításunk fókuszában Vác és a váci Tragor Ignác Múzeum gyűjtőterületének korábban, illetve újonnan előkerült impozánsabb régészeti leleteinek bemutatása áll.

Az utóbbi évek ásatásainak, illetve az egyre gyarapodó számú múzeumbarátok adományainak köszönhetően számos egyedülálló régészeti lelet került gyűjteményünkbe, melyek több történelmi periódusból – a kőkortól egészen a török korig – maradtak ránk.

Mivel kiállítóhelyeink közül két régészeti tárlat csupán a város középkori történetére fókuszál, folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a helyi lakosság, valamint az ide érkező turisták részéről igény lenne városunk, valamint földrajzi régiónk korábbi régészeti periódusainak behatóbb megismerésére is! Készülő időszaki kiállításunk ezen igények kielégítését tűzte ki célul, mely az őskortól egészen a török korig bezárólag kronologikus felépítésben kalauzolja majd Látogatóinkat.

A kiállítás címével érzékeltetni kívánjuk, hogy nem csupán egy átlagos régészeti tárlatot szeretnénk létrehozni, ahol vitrinek mögött megtekinthetőek a leletek, illetve a tablókon az adott történeti korszakról szóló információk olvashatók, hanem a bizonyos korszakra vonatkozó történeti források segítségével, valamint a prezentált műtárgyak révén egy-egy korszakra jellemző érdekes, figyelemfelkeltő történeteket kívánunk megjeleníteni. Példaként érdemes említeni az Árpád-korban élt váci Jakab püspök személyét, akit hívői bepanaszoltak egyenesen a pápánál, mert túlzottan szerette a borát. Illetve a római korból említhető Tacitus élvezetes beszámolója a barbár germán népcsoportról, akik közé a Vác térségében ekkor élő kvád törzs is tartozott, vagy a török utazó, Evlia Cselebi kissé „elrugaszkodott” leírását a váci várat védő tízezer válogatott fegyveresről.

A kiállítás 2016. november 27-ig lesz megtekinthető!

Partnereink

print

 

 Váci állásajánlatok!

jooble

segitokezek

 dunakanyarlogo

 

ai logo

 

vaciegyhazmegye logo k

 

tragor ignac logo

 

konyvtar

 

vendegvarok

 

mouseoleumlogo 

 

  

Hirdetőink

borzsonyvendeghazkicsiborito

 umami

royal

 

duplexkicsi

 

starthibokicsi

 

mouseoleumlogo

 

aquadream

 

klimasz logo

 

Royal Fitness logo

 

vipbizt

 

rubraetterem logo

 

prestige

 

repetabisztro logo

 

hbmultimedia